Kihomatoja,
Tarkkailkaa lasten oireilua.
Kihomato on noin 1 cm:n mittainen ja vajaan millin levyinen valkea sukkulamato, joka elää paksusuolen loppupäässä. Kihomato näyttää valkoiselta rihmalangan pätkältä.
Tauti tarttuu munien välityksellä, joita naaraat munivat lapsen peräaukon seutuun öisin. Munat ovat näkymättömän pieniä ja pysyvät elossa viikkokausia vuodevaatteissa.
Tartunta tapahtuu suun kautta munien välityksellä. Munista kehittyy suolistossa kihomato. Naarasmadot laskeutuvat peräsuoleen laskeakseen munansa peräaukon iholle. Tästä aiheutuu kihomatotartunnalle tyypillinen voimakas kutina peräaukossa.
OIREET:
Oireet ilmaantuvat 1-2 kuukauden kuluttua tartunnasta. Peräaukon seudussa on kutinaa etenkin yöllä ja tämä voi aiheuttaa öistä heräilyä ja yökastelua. Raapiminen on myös tavallista.
TOTEAMINEN:
Jos lapsella on edellä mainittuja oireita, tarkistetaan peräaukon seutu. Yleensä madot ilmestyvät näkyviin noin 10 minuutin kuluttua nukkumaan menosta. Mikäli matoja ei näy, mutta oireet viittaavat tartuntaan, kannattaa ottaa yhteys terveydenhoitajaan tai oman alueen terveyskeskukseen.
HOITO:
Mato häädetään lääkkeellä, Pyrvin tai Vermox. Koko perhe lääkitään samanaikaisesti. Lääkitys uusitaan 1-2 viikon kuluttua, jolloin matolääke annetaan vain sairastuneelle henkilölle. Lääkkeitä tulee käyttää pakkauksen ohjeen mukaisesti.
Hoitoannoksen ottamisen jälkeisenä päivänä pestään vuodevaatteet, yöpuvut ja unilelu ja imuroidaan huoneet. Patjoista ja peitteistä munat saa tuhottua kuumakäsittelyllä saunassa tai talvella kunnon pakkasessa, mikäli tekstiilit kestävät käsittelyn.
Huolellinen käsien pesu WC-käynnin jälkeen ja ennen ruokailua on tärkeä. Sormin syömistä tulisi välttää. Kynnet on myös hyvä pitää lyhyinä. Tartunta on voitu saada myös leikkitovereilta, ja siksi myös heidän vanhempien kanssa tulisi keskustella hoidosta. Vaikka madonmunat voivat säilyä ympäristössä useita viikkoja, uusia matotutkimuksia ei yleensä tehdä, ellei joku perheenjäsen saa uudelleen oireita. Kouluun voi mennä hoitokäsittelyä seuraavana päivänä.
Yhteistyöterveisin Kirsi terveydenhoitaja
Julkisesti, opettajille, henkilökunnalle ja huoltajille