Siun soten ohjeita tartunnan saaneelle ja altistuneelle

Ajantasaisen ohjeen löydät aina täältä:
https://www.siunsote.fi/ohjeita-tartunnan-saaneelle-ja-altistuneelle

Koronavirustartunnan saaneen pitää pysyä eristyksessä
Jos olet saanut koronavirustartunnan, sinut määrätään eristykseen. Eristys tarkoittaa, että tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan estää taudin tarttuminen muihin ihmisiin. Eristyksessä voi olla sairaalassa tai kotona.

Eristys kestää 5–10 vuorokautta oireiden alkamisesta. Jos oireita ei ole, eristys alkaa näytteenottopäivästä. Ennen eristyksen päättymistä tulee olla kaksi oireetonta päivää, jolloin kuumetta ei enää ole ja oireet ovat selvästi vähenemässä.

Katso ohjeet tartunnan saaneelle:

Katso ohjeet koronavirustartunnan saaneelle
Jos sinulla tai huollettavallasi on todettu koronavirustartunta laboratoriotestillä ja tarvitset tartuntatautilain mukaisen erityspäätöksen, täytä esitietolomake ja lähetä se ohjeiden mukaan:

Tartunnan saaneen esitietolomake
Toivomme, että kerrot itse tartunnastasi niille henkilöille, jotka ovat voineet altistua koronavirustartunnalle seurassasi esimerkiksi työpaikalla, koulussa tai harrastuksissa. Näin autat estämään tartuntojen leviämistä.

Koronavirustartunnalle altistuneen toimintaohjeet
Jos olet ollut koronavirustautiin sairastuneen ihmisen seurassa, olet voinut altistua koronavirustaudille. Altistuminen tarkoittaa, että olet ehkä saanut tartunnan. Sinulla voi olla koronavirustauti, ennen kuin saat taudin oireita.

Kaikkia koronavirustartunnalle altistuneita ei kartoiteta tartunnanjäljityksen ruuhkautumisen takia. Jäljitys on priorisoitu suuren tartuntariskin tilanteisiin.
Jos saat tiedon, että olet voinut altistua koronavirustartunnalle, toimi oireseurantaohjeiden mukaisesti. 
Jos asut sairastuneen kanssa tai olet ollut sairastuneen kanssa samassa tilassa alle 2 metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan:
Jos olet saanut vähintään kaksi koronarokotusta tai sairastanut koronan puolen vuoden sisällä ja saanut yhden rokotuksen, toimi oireseurantaohjeiden mukaisesti.
Jos olet rokottamaton etkä ole sairastanut koronaa puolen vuoden sisällä toimi karanteeniohjeiden mukaisesti.
Oireseuranta tarkoittaa sitä, että terveen henkilön pitää seurata vointiaan tarkkaan. Oireseurantaan ohjataan henkilöitä, jotka ovat voineet saada koronavirustartunnan, mutta riski on pienempi kuin karanteeniin määrätyillä. Koronatestiin pitää mennä heti, jos oireita tulee. Oireseurannan aikana voi liikkua julkisilla paikoilla ja käydä esimerkiksi kaupassa, töissä ja koulussa. Lähikontakteja on hyvä välttää, käyttää maskia, tehdä etätöitä jos se on mahdollista sekä pitää taukoa harrastuksista.

Katso ohjeet oireseurannasta
Karanteeni tarkoittaa sitä, että terveen henkilön pitää välttää lähikontakteja muihin ihmisiin. Esimerkiksi töihin, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan ei saa mennä. Koronavirus voi tarttua toisiin jo ennen kuin oireet alkavat. Karanteenilla halutaan varmistaa se, ettei tauti ehdi tarttua muihin ihmisiin jo ennen kuin oireet alkavat. Karanteeniin määrätty saa lääkärin antaman virallisen karanteenimääräyksen.

Katso ohjeet karanteeniin määrätyllehttps://www.siunsote.fi/ohjeita-tartunnan-saaneelle-ja-altistuneelle