Alakoulun kouluterveydenhoitaja paikalla maanantaista perjantaihin

Kouluterveydenhuolto toteuttaa vuosittain oppilaiden terveystapaamiset. Lisäksi toteutamme kasvuun, kehitykseen sekä yksilöllisen tai erityisen tuen tarpeen mukaiset seurantakäynnit. Aikatauluista tiedotamme Wilman kautta. Laajat terveystarkastukset (terveydenhoitajan ja lääkärin tarkastukset) toteutetaan ensimmäisellä, viidennellä ja kahdeksannella luokalla. Kouluterveydenhuolto huolehtii kansallisen rokotusohjelman mukaisista rokotuksista ja mm. riskiryhmiin kuuluvien oppilaiden kausi-influenssarokotuksista Kouluterveydenhuollossa toteutetaan myös yhteisöllistä ja yksilöllistä opiskeluhuoltotyötä.

Tavoitat terveydenhoitajan sähköisellä yhteydenottopyynnöllä (web-ajanvaraus/Siun sote) tai puhelimitse. Wilman kautta voi myös lähettää yhteydenottopyynnön, mutta älä kirjaa terveystietoja tai huolia Wilmaan tietosuojarajoitteiden takia. Terveydenhoitajat eivät voi kirjata terveystarkastusten tietoja em. syystä Wilmaan.

Terveydenhuollon kirjauksia huoltajat voivat huollettaviensa osalta lukea Omakanta-palvelun kautta. Tähän saakka tämä on ollut mahdollista alle 10-vuotiaita huollettavia koskien. Teksti siirtyy Omakantaan pienellä viiveellä, mikä on hyvä muistaa.

Siun soten potilaskertomusjärjestelmä mahdollistaa huoltajalle alaikäisen puolesta asioinnin ja edellyttää kypsyysarvioinnin yli 10-vuotiaita koskien.  Lisätietoa mm. Asiointi alaikäisen puolesta - Kanta.fi .

Äkillisten sairastumisten ja koulupäivien aikana tapahtuvien tapaturmien hoidossa ja hoitoonohjauksessa autamme, jos olemme paikalla. Huoltaja ilmoittaa sairauspoissaoloista suoraan opettajalle tai luokanvalvojalle. Oppilaan ei ole tarpeen sairastuessaan hakeutua kouluterveydenhoitajan vastaanotoille vaan opettaja voi ohjata lapsen suoraan kotiin ja huolehtia ilmoituksesta huoltajalle. Akuuteissa lääkitystä ja hoitoa edellyttävissä asioissa tulee olla suoraan yhteydessä terveysasemalle. Kouluun ja terveystapaamisiin tullaan vain terveenä.

Pyydämme huoltajia tiedottamaan terveydenhoitajaa, luokanopettajaa sekä luokanvalvojaa lapsen/nuoren sairauksista ja niistä hoidoista, jotka tulee huomioida koulupäivän aikana. Tieto on merkityksellinen oppilaan turvallisuuden ja hänen kanssaan työskentelevien aikuisten kannalta (mm. oppituntien suunnittelu ja toteutus). Koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon terveystiedot siirtyvät neuvolasta ja koulujen eri terveydenhoitajien välillä potilaskertomusjärjestelmän kautta. Jos opiskeluun liittyvää terveystietoa on tarpeen siirtää terveydenhoitajan kautta esimerkiksi toisen asteen oppilaitokseen opetuksen järjestämistä varten, siitä sovitaan nuoren ja huoltajan kanssa. Tietojen käsittely on luottamuksellista ja pohjautuu huoltajien antamiin tietoihin.

Mikäli lapsella on säännöllinen lääkitys, huoltaja tekee opetushenkilöstön ja hoitovastuussa olevan terveydenhuollon edustajan kanssa koulupäivän aikana toteutettavasta lääkehoidosta lääkehoitosuunnitelman. Oppilaan sairaudenhoitoon (esim. epilepsia, migreeni, diabetes) tai äkillisiin mahdollisiin kiputiloihin (päänsärky, kuukautiskivut) tarvitsemat lääkkeet on hyvä huolehtia valmiiksi varalle reppuun – merkitse lääkkeen nimi huolellisesti pakkaukseen. Jos oppilas ei kykene osallistumaan opetukseen esim. liikuntatunneilla, huoltaja ilmoittaa asiasta suoraan opettajalle. Kouluterveydenhuollosta ei kirjoiteta vapautusta liikuntatunneille.

 

Mahdolliset palvelujen muutokset tiedotetaan Wilman kautta.

 

Yhteistyöterveisin terveydenhoitaja Karoliina Hyttinen

Tavoitettavissa koululla ma-to klo 8–15, pe klo 8–14.

Yhteydenotot puhelimitse, puhelinnumero 013 330 5863.