Tiedote kouluterveydenhuollosta huoltajille, oppilaille ja opettajille!

TERVEISET KOULUTERVEYDENHUOLLOSTA

Kouluterveydenhuolto on peruskoululaisille tarkoitettua ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. Kouluterveydenhuollon tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä oppilaiden, huoltajien, opettajien ja oppilashuollon muun henkilöstön kanssa.

Kouluterveydenhoitajalla ja – lääkärillä on ennalta laadittu ohjelma, jonka mukaan he toteuttavat asetusten mukaisia tarkastuksia sekä osallistuvat koulun oppilashuoltoon.

Toiminta on ennaltaehkäisevää, eikä kouluterveydenhuollon varusteisiin kuulu sairaanhoidossa tarvittavaa tutkimus- ja hoitovälineistöä. Kouluterveydenhuollon lääkärillä ei ole sairasvastaanottoa kouluilla.

Terveydenhoitaja kutsuu oppilaan vuosittain terveystarkastukseen

Tapaamisessa keskustellaan oppilaan terveyteen, kasvuun ja kehitykseen sekä hyvinvointiin liittyvistä asioista. Käynneillä arvioidaan oppilaan fyysistä ja psykososiaalista terveydentilaa suhteessa ikään ja kehitystasoon.

Oppilas voi tulla keskustelemaan omaa mieltä askarruttavista asioista kouluterveydenhoitajan huolivastaanotolle ilman ajanvarausta. Vastaanoton ajankohta löytyy koulun kouluterveydenhoitajan yhteystiedoista.

Oppilaan sairauksien ja vapaa-ajan tapaturmien tutkimus ja hoito ovat huoltajien vastuulla, ne eivät kuulu kouluterveydenhuoltoon vaan omalle terveysasemalle.

Oppilaan sairastuessa

Infektioiden leviämisen ehkäisemiseksi sairasta lasta ei tule lähettää kouluun.

Työnantajaa varten tarvittavat todistukset sairaan alle 10–vuotiaan lapsen hoidon järjestämiseksi haetaan omalta terveysasemalta.

Oppilaan sairastuessa koulupäivän aikana tarttuvaan infektiotautiin (mm. flunssa, kuume, mahatauti) arvioi opettaja tilanteen ja lähettää oppilaan suoraan kotiin. Opettaja on yhteydessä huoltajaan.

Koulumatkan/koulupäivän aikana tapahtuvat tapaturmat

Ensiapu tapahtuu koululla ja tarvittaessa hänet ohjataan jatkohoitoon terveysasemalle tai päivystykseen. Kuljetuksesta vastaa huoltaja. Jos huoltajaa ei tavoiteta, vastuu kuljetuksen järjestämisestä on rehtorilla.

Mikäli oppilas ei pysty osallistumaan liikuntatunnille, huoltaja ilmoittaa asiasta opettajalle.

Jos lapsella on päänsärkyjä, migreeniä, kuukautiskipuja, allergia- tai astmalääkitystä tulee oppilaalla itsellään olla mukana tarvittava lääkitys.

10.9.2015 Yhteistyöterveisin Merja Parkkinen

Osastonhoitaja, kouluterveydenhuolto

[email protected]

Gsm 050 4178985