Nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten havaintojen mukaan sähkösavukkeiden suosio on lisääntynyt merkittävästi Pohjois-Karjalassa lasten ja nuorten parissa kuluvan syksyn aikana. Kotona ja koulussa onkin hyvä keskustella aiheesta, oli sitten käyttöä ilmennyt tai ei.
Mikä on sähkösavuke?
Sähkösavuke on akkukäyttöinen laite, jolla kuumennetaan laitteen säiliössä olevaa nestettä hengitettäväksi aerosoliksi. Lasten ja nuorten suosiossa on tällä hetkellä kertakäyttöinen nikotiiniton tai nikotiinia sisältävä sähkötupakka eli vape. Vape voi muistuttaa muodoltaan huulipunaa, tussia, muistitikkua tai muuta arkista esinettä, jolloin siihen ei välttämättä tule kiinnitettyä erityistä huomiota. Tuoksukaan ei paljasta, että kyse on tupakkatuotteesta. TikTokissa on myös levinnyt Vapen käyttöön liittyviä temppuvideoita, jotka houkuttelevat lapsia ja nuoria kokeilemaan ja käyttämään tuotetta. Terveyshaitoista nuorilla on tietoa huonosti, joten niiden riskiä käytössä ei osata ottaa huomioon. Sähkösavukkeet sisältävät yleensä nikotiinia, joka on haitallista erityisesti nuorten kehittymisvaiheessa oleville aivoille. Sähkösavukkeiden käyttö voi aiheuttaa nielun ja suun alueen ärsytystä, yskää, päänsärkyä ja pahoinvointia ja se häiritsee myös keuhkojen normaalia toimintaa.
Mistä alaikäiset saavat sähkösavukkeita?
Kaikkien tupakka- ja nikotiinituotteiden hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta. Sähkösavukkeiden käyttöä ja hallussapitoa alaikäisillä on tavattu useissa Pohjois-Karjalan kunnissa, ja jopa alakouluikäisten parissa. Välineet ostetaan yleensä yläkoululaisilta ja sitä vanhemmilta nuorilta, ja kauppoja sovitaan esimerkiksi sosiaalisen median sovellusten, kuten Snapchatin välityksellä.
Miten jutella sähkösavukkeesta eli vapesta lasten ja nuorten kanssa?
Sähkösavukkeista kannattaa keskustella lasten ja nuorten kanssa, vaikka käyttöä ei olisi ilmennytkään. Mikäli alaikäisen kohdalla paljastuu sähkösavukkeiden tai muiden nikotiinituotteiden käyttöä, on silloin viimeistään otettava asia puheeksi. Kysy nuorelta miksi hän käyttää vapea ja tuo esiin oma huolesi käytöstä. Etsikää yhdessä luotettavaa tietoa sähkösavukkeista ja niiden terveyshaitoista.
Luotettavaa tietoa löytyy esimerkiksi seuraavista lähteistä:
Ota sähkösavukkeet puheeksi lasten ja nuorten kanssa - Ajankohtaista - siunsote.fi
Sähkösavuke - THL
Sähkösavuke | Nuortenlinkki
Lisätietoja:
Ellinoora Ojala, ennaltaehkäisevän päihdetyön asiantuntija, Siun sote
[email protected]