KORONA-VIRUS (COVID-19) – OHJEISTUS KOULUILLE
Tämä ohjeistus koskee kouluikäisiä lapsia ja nuoria. Lähteenä ja pohjana on käytetty Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen suosituksia
Kouluikäinen lapsi/nuori ei saa mennä kouluun, jos hänellä on koronavirukseen sopivia oireita, tällöin hänet tulee viedä koronatestiin.
Koronaviruksen oireet
Erityisen tärkeää on viedä lieväoireinenkin lapsi/nuori testiin viiveettä, jos hän tai joku perheenjäsenistä tai muu lähikontakteista on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle tai on matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana. Ulkomaan matkan jälkeen noudatetaan voimassa olevia karanteeniohjeita. THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia
Jos koululainen sairastuu koulupäivän aikana, huoltajan tulee hakea sairastunut koululainen mahdollisimman pian kotihoitoon, ellei lapsi voi huoltajan suostumuksella mennä itsenäisesti kotiin. Koululainen tulee viedä koronatestiin.
Milloin koronatestiä ei tarvitse ottaa:
- Jos koululaisen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena
- Jos koululaisella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi/nuori voi mennä kouluun, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole. Allergiaoireet tulee pyrkiä saamaan hyvin hallintaan lääkityksillä. Jos oireet eivät helpota lääkityksestä huolimatta, tulee hakeutua koronatestiin.
Koronatesti:
https://www.siunsote.fi/korona
- Näytteenoton yhteydessä annetaan kirjallinen potilasohje, jossa tarkempaa tietoa ja ohjeistusta
- Ennen testituloksen valmistumista on testissä käyneen oireisen vältettävä kontaktia perheen ulkopuolisiin henkilöihin, muut oireettomat perheenjäsenet voivat käydä normaalisti töissä, koulussa, varhaiskasvatuksessa.
- Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.
- Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi kouluun palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana.
- Jos samassa perheessä lapset ja aikuiset ovat sairastuneet samaan aikaan ja aikuisen testitulos on negatiivinen, lapsia ei tarvitse testata. Jos vain lapsilla on oireita, riittää että yksi lapsi testataan. Oireisten nuorten ja aikuisten tulisi kuitenkin aina mennä testiin, vaikka lapsen testitulos olisi negatiivinen.
- koulu ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.
- Jos lapselle/nuorelle todetaan koronavirustartunta, myös lähikontaktit joutuvat viralliseen tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, josta päättävät henkilön kotikunnan tartuntatautiviranomaiset.
TARTUNTOJEN EHKÄISY
- Pese kätesi aina
- kun tulet ulkoa sisään
- ennen ruoan laittoa ja ruokailua
- wc-käynnin jälkeen
- niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
- kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö
- Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta
- Yksi oikein
- Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat.
- Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
- Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
- Hakeutuessasi tutkimuksiin ja hoitoon terveydenhuollon laitokseen sinulle saatetaan laittaa paperinen suu–nenäsuojus suojamaan henkilökuntaa ja muita potilailta tartunnalta, jos yskit ja aivastelet
- Lähikontaktien vähentäminen
- Pidä turvaväli 1-2 metriä muihin ihmisiin
- Älä kättele
- THL:n Suositus kasvomaskin käytöstä kansalaisille
-
Siun sote - Infektioiden torjuntayksikkö
Offentligt, till lärare, till studerande, till personalen, till vårdnadshavare och för direktionen